Mitä Karate on?

Karate on sekä urheilulaji, että itsepuolustustekniikkamenetelmä. Se on erinomainen tapa ylläpitää hyvää yleiskuntoa, sillä siinä kehittyvät kehon kaikki osat. Se kehittää itseluottamusta ja tasapainoa. Henkilön ei välttämättä tarvitse olla erityisen vahva eikä hyvässä fyysisessä kunnossa kuin jokin huippu-urheilija saavuttaakseen suuren tehokkuuden karatessa.

Aloitteilijalla ei välttämättä tarvitse olla erinomainen yleiskunto, sillä kunto kehittyy karateharjoitusten edetessä. Kaikenikäiset voivat harrastaa karatea. Tämä erittäin mielenkiintoinen ja monipuolinen laji on omiaan kehittämään harrastajaa sekä fyysisesti kuin psyykkisestikin.

Tasapaino, nopeus ja taito ovat karatessa ensisijaisen tärkeitä. Hyvin harjoitellut karateka (karatea harrastava henkilö) pystyy voittamaan painavamman ja voimakkaamman vastustajan.

Karatessa on monta sataa erilaista itsepuolustustekniikkaa, joita hän voi soveltaa tilanteeseen sopivaksi. Pitkän harjoittelun seurauksena nämä tekniikat tulevat automaattisesti tilanteissa, joissa vaaditaan nopeaa toimintaa. Harjaantunut karateka pystyy silmänräpäyksessä aistimaan vastustajan liikkeet ja kääntämään ne omaksi eduksi. Näin ollen vastustan voimaa käytetään hyväksi. Tämän vuoksi pienikokoinenkin karateka voi voittaa itseään suuremman ja vahvemman vastustajan.

Harjoituksissa on olennaisen tärkeää säilyttää turvallisuus. Lyönnit, potkut, heitot ja muut liikkeet pysäytetään hallitusti ennen osumista, ettei vahinkoja pääse tapahtumaan.

Elokuvistakin tuttua murskaustekniikkaa Tameshiwaria ei paljonkaan harjoitella karate-treeneissä. Se voi johtaa väärään mielikuvaan karaten harjoituksista. Tässä on hyvä muistaa karaten historia maailman kehittyessä. On kuitenkin tavallista harjoitella perille vietyjä lyöntejä ja potkuja asianmukaisia suojaimia käyttäen. Myös säkkejä tai pehmustettuja alustoja käytetään harjoitteluissa. Näiden loppuun vietyjen tekniikoiden tarkoitus on kehittää kehon lihaksia, niveliä ja muita osia tottumaan tekniikan vaatimalla tavalla. Tämä myös vähentää loukkaantumisriskiä tositilanteessa.

Karaten opiskelijat jaetaan eri asteisiin heidän taitojensa sekä edistymisen mukaan. Näistä asteista käytetään nimeä kyu ja dan. Nämä tasot eritellään wado-ryu karatessa seuraavasti:

9. kyu – valkoinen vyö

8. kyu – keltainen vyö

7. kyu – oranssi vyö

6. kyu – vihreä vyö

5. kyu – vihreä vyö

4. kyu – sininen vyö

3. kyu – ruskea vyö

2. kyu – ruskea vyö

1. kyu – ruskea vyö

1-10. dan – musta vyö

Mustan vyön voi saavuttaa useiden aktiivisten karateharjoitteluvuosien jälkeen.

Suomessa on useita mustan vyön karateharrastajia. Tämä luon ainutlaatuisen tilaisuuden aloittelevalle karatekalle, koska laadukasta opetusta on tarjolla monella paikkakunnalla. Hyvä opettaja ylläpitää omaa osaamistaan osallistumalla valtakunnallisille- sekä kansainvälisille leireille aktiivisesti.

Nurmijärvellä Rikidokan karatessa sempaina toimivat Pete Heikkinen 2. dan ja Timo Happonen 2. dan.

Suomen päävalmentajana toimii sensei Markus Salomaa 6. dan

Euroopan päävalmentajana toimii Masafumi Siomitsu 9. dan

Maailman päävalmentana toimii Hironori Otsuka 10. dan

Linkkejä karateharrastajalle:

Wado-ryun pääsivut

Kodai Dojo-wado-ryu

Ryubujan ry Espoo

Varustekauppoja:

Budoland

Kwon

Nippon Sport